Wij zijn wij?

Landgoed Rijckholt: een familie

Hoi, dit zijn wij!

Kim Lustermans – Bakker (1980) en Lucas Lustermans (1978)
Dees (2013), Ted (2014), Tip (2015) en Loet (2018)

Kim Lustermans-Bakker

Het landgoed met de gebouwen en de zorg voor de bewoners op leeftijd vallen onder verantwoordelijkheid van Kim. Volgens haar zijn ouderen niet ziek en hoeft de nadruk niet op zorg te liggen, maar moet de omgeving zo ingericht worden dat het leven comfortabel blijft. Hoe ga je om met jezelf en hoe ga je om met je omgeving. En hoe zorg je dat je vitaal blijft, wat veel beter is dan met al je kwaaltjes in de patiënten rol te duiken.

Kim is in 2008 afgestudeerd als arts, tegelijk met het runnen van de onderneming. De ervaringen in het ziekenhuis zijn heel waardevol geweest voor het huidige werk en maakt de samenwerking en  communicatie met medische collega’s makkelijk.

Kim woont samen met Lucas, Dees, Ted, Tip en Loet in Rotterdam omdat Lucas in Rotterdam werkt. De kinderen komen vaak met hun moeder mee naar Zeeland en hebben het geluk op het Landgoed omringt te zijn met heel veel tantes en oma’s die graag even met hen knuffelen. Kim is bijna dagelijks op het landgoed en samen zijn ze ook veel weekenden in Zeeland en genieten dan van het heerlijke weer en het water.

Jan Thij Bakker (1982), Marieke Bakker-Hart (1979), Kaatje (2010) en Evi (2012)

Jan Thij heeft de internetuitgeverij Medical Media, welke hij overgenomen had van Rob, inmiddels succesvol verkocht en is nu een enthousiast partner binnen een webdesignbureau. Hij heeft onder andere Quizworks ontwikkeld, een quiztool waarmee uitgevers en merken hun gebruikers kunnen engagen.

Marieke en Jan Thij hebben samen lekker eten en het sociale delen gemixt met aversie tegen verspilling, dit heeft geleid tot de website die pas net gelanceerd is en al veel publiciteit heeft gekregen:

www.thuisafgehaald.nl

Ze wonen samen met Kaatje en Evi in Utrecht en komen in het weekend vaak naar Zeeland. Kaatje ontdekt inmiddels al wandelend alle geheime plekjes op het landgoed en is vooral fan van alle beestjes en ruimte om buiten te spelen.

Rob Bakker (1955), Karin Bakker-Valkier (1955-2006) en Barbara Verschoor (1961)

Rob en Karin hebben elkaar in Zeeland ontmoet toen ze 16 waren. Een prille liefde op de zeilboten in het Veerse Meer. Toen de eerste windsurfplanken kwamen waren ze er als de kippen bij en in de zomer van 1976 (een prachtige zomer) waren ze al ondernemend en hadden de eerste echte Zeeuwse Windsurfschool. 5 planken en 2 instructeurs leerden 10 cursisten in een dag hoe ze op een zeilplank moesten staan.

Rob is opgeleid als arts en heeft vele functies in ziekenhuizen en de gezondheidszorg bekleed. In de jaren 80 is hij directeur geweest van de GGD- Zeeland. Daarna is hij met zijn gezin naar Den Haag verhuisd om daar directeur van het Westeinde Ziekenhuis (nu Medisch Centrum Haaglanden) te worden.

De grote liefde van Rob heeft altijd meer in de preventie en voorlichting over gezondheid gelegen dan in de behandeling. In 1996 toen internet nog nauwelijks bekend was, is hij gestart met www.ziekenhuis.nl De site waar patiënten van ziekenhuizen alle informatie over hun ziekte moesten kunnen vinden. Toen al had hij het idee hier filmpjes aan toe te voegen. In 1998 werd dit zodanig uitgebreid dat hij het roer omgooide en full-time samen met Karin de internet uitgeverij Medical Media BV opstartte. Samen met Sanoma (Margriet, Topsanté, Midi en later Zin) werd www.gezondheidsplein.nl gestart, wat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste gezondheidsportal van Nederland. In 2000 is samen met de AVRO een televisieprogramma “gezondheidsplein” gestart, wat 3 jaar op televisie geweest.

In 2003 zijn Rob en Karin van Den Haag terug verhuisd naar Zeeland.

In Zeeland wilden zij oud worden en genieten van het familiebezit. Zij hadden geen behoefte meer aan het consumptistische en gehaaste van de randstad.

Karin, geboren en getogen Zeeuwse wilde graag oud worden op het landgoed. Haar voornemen om even oud te worden als haar oma (98 jaar) is niet gelukt. Zij werd ziek en is in 2006 overleden. Maar wat haar wel gelukt is, is het achterlaten van een stille kracht, een gevoel van geborgenheid, rust en oprechte interesse in mensen op het Landgoed. En natuurlijk de grote liefde voor poezen en natuur. Er zijn veel symbolen op het landgoed die haar Karin verwijzen en zij heeft veel doorgegeven aan Kim en Jan Thij en sinds 2010 ook aan Kaatje, de dochter van Jan Thij en Marieke die naar haar vernoemd is en die u misschien lachend en spelend op het landgoed tegen zult komen.

De wens van Karin was om van het leven te genieten. Zij zou het heel fijn gevonden hebben te weten dat Rob en Barbara elkaar ontmoet hebben. En Barbara is helemaal vanuit Friesland naar het Zeeuwse platteland verhuisd. Zij heeft de harten van de bewoners veroverd door haar hartelijkheid en betrokkenheid. Naast haar eigen werk als rayonmanager voor een uitgeverij van ziekenhuisbladen speelt zij sociaal een belangrijke rol op het landgoed zowel voor bewoners als voor de gasten van de B&B.  Barbara heeft 3 mooie kinderen en inmiddels ook al een kleinzoon, Destin (2014) die met hun partners regelmatig een weekend op het Landgoed komen logeren. Rob en Barbara zijn in december 2015 getrouwd, een groot feest met alle bewoners en familie van bewoners en zo vormen we eigenlijk gewoon een grote familie.

Jan Valkier (1916 – 2014) en Riekie Valkier-Bekers (1921-2014)

Opa Valkier (1916) heeft ons op laten groeien tussen de appels en peren van de fruitteelt en het boerenbedrijf van de aardappel- en uienhandel. Jan Valkier is de stichter geweest van de boomgaard, een hartstochtelijk jager en een kenner en liefhebber van de natuur. De oude Valkier woonde met zijn vrouw op het landgoed. Hij liep vaak een rondje, haalde eieren bij de kippen en vertelde graag verhalen over Noord-Beveland. En reken maar dat je dan hoorde wie met wie getrouwd is, wie een goede boer is, bij wie de vuilte altijd boven staat en wat het weer de komende week gaat doen.